Photographica

TEXT: cUTOI cATALIN mANUEL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Creasta Cocoşului este o imagine emblematica pentru Munţii Gutâi si nu numai.Peisajul desprins din vis nu lasă pareri de rău in urma vizitării lui, iar pădurile care trebuie trecute pana la ajungerea pe Creastă dau senzaţia unui tunel din basme,vîntul care bate lin printre frunzele copacilor,păsarile care ciripesc,dau senzaţia unei relaxări absolute.La poalele Crestei Cocoşului sunt mici satuleţe,cu oameni primitori,care nu ezită sa iti sară in ajutor in caz că ai nevoie.(foto Blănaru Marian).

Karlskirche este una dintre cele mai frumoase si mai interesante clădiri găsite in Viena.Biserica combină elemente arhitecturale din Grecia si Roma antică, dar si din barocul contemporan vienez oferind o imagine de poveste şi foarte placută ochiului.Forma bisericii nu a mai fost copiată de nici o altă biserică în stil baroc,ceea ce-i oferă o unicitate arhitecturală mai mare. Fara indoială cele mai interesante aspecte ale bisericii sunt cele două coloane inspirate din Columna lui Traian din Roma.(foto Ilie Gabriel Angelin).

Muntii Retezat fac parte din Carpatii Meridionali, grupa muntoasă Retezat-Godeanu. Altitudinea maximă de 2509 metri reprezinta unul dintre principalele motive pentru care oamenii vin aici. Imprejurimile munţilor te lasă cu gura căscată,oferind o privelişte copleşitoare. In timpul iernii este mai greu sa ajungi aproape de vîrful muntelui,dar asta face excursia mai frumoasă,mai misterioasă,mai plină de peripeţii. Odată ajuns în apropierea muntelui,senzaţia de teamă,de necunoscut nu întarzie să apară. Structura plată a unuia dintre cele mai cunoscute vârf uri dă senzatia că ar fi un munte retezat, fapt ce a dat nastere la numeroase legende si basme populare.(foto Blănaru Marian).

 

 

 

Venetia este probabil unul dintre cele mai cunoscute oraşe ale Italiei.Este numit “oraşul pe apă” şi face parte în totalitate din patrimoniul mondial UNESCO.Veneţia fost cea mai mare putere navală a Europei timp de 800 ani,dezvoltîndu-şi un puternic spirit de independentă care a dus la formarea unui oras stat.In unele parţi ale oraşului este practic imposibil să nu observi clădirile viu colorate,Canalul Grande care traversează oraşul in formă de “S” şi magazinele de pe marginea canalului cu numeroase suveniruri.Cei mai ospitalieri localnici din Europa se afla la Veneţia,tururile orasului cu celebrele gondole fiind ceva obişnuit.(foto Ilie Gabriel Angelin)

 

 

La intrarea in ţara,Dunărea îsi face o intrare spectaculoasă, aceasta despicînd in două pachetele de calcar ale masivului Ciucarul Mare si Veliki Strbac care fac parte din Parcul Natural Porţile de Fier. In această zonă a ţarii,nimic nu este mai relaxant decît o plimbare pe Dunăre,admirînd frumuseţile oferite de această zonă minunată cum sunt de pilda pesterile Gura Ponicovei si Veterani, aflate la baza peretilor impunatori.O exploatare a acestor pachete de calcar,face excursia una de neuitat,misterul peşterilor in care s-au decsoperit si vestigii arheologice ridicand valoarea turistica a acestei zone.(foto Blănaru Marian).