Curiositas - Curiozităţi
Dragi cititori, am să vă prezint câteva idei despre micile atracţii din Maramureş. Nu o să fie texte kilometrice, dar sper să vă placă!
O să încep cu un loc care pe mine chiar mă fascinează, este vorba despre LACUL ALBASTRU DIN BAIA SPRIE.
Ştiaţi că Lacul Albastru s-a format prin prăbuşirea unei galerii de mină? Dacă nu ştiaţi vă spun eu acum: Lacul s-a format prin prăbuşirea unor vechi lucrări miniere de pe filonul Domnişoara în anii 1919-1920. Puţini dintre voi ştiu că Lacul Albastru din Baia Sprie este singurul lac din lume care îşi schimbă culoarea, în funcţie de oamenii care înoată sau nu în apele sale, el îşi mai schimbă culoarea în funcţie de lumină.În urma inundării minei, apa e plină de sufluri, iar culoarea este un verde puternic, care bate uşor spre albastru; când mai multe persoane înoată, atunci culoarea apei se schimbă iar. Combinaţia chimică din lac a făcut ca aici să fie prezent şi acidul sulfuric liber, într-o concentraţie de 7,8 miligrame la litru, insă în lac se poate inota fără probleme.Unele legende spun că lacul se întinde pe o distanţă foarte mare prin galerii subterane. Mie mi se pare ceva deosebit la lacul acesta, este o panoramă exagerat de frumoasă!
În continuare aş vrea să vă mai spun despre un „cuib de vulturi” - CETATEA CHIOARULUI.
Cetatea Chioarului sau Cetatea de Piatră are pereţii abrupţi, de peste 400 de metri, a fost ridicată pe malul râului Lăpuş. Cetatea avea rolul de a apăra calea dintre Maramureş şi Transilvania. Legendele spun că haiducii lui Pintea s-au adăpostit aici, altă legendă spune că ar exista în Cetatea De Piatră o intrare secretă, cu un tunel ascuns, care trecea chiar pe sub zidurile înalte de piatră. Mai este încă o legendă care ne spune despre o fântână, o fântână care se afla pe drumul spre cetate, se zvonea că acea fântână nu seca niciodată si era foarte adâncă, oamenii au numit-o „ Fântâna fără fund” .
Încă nişte curiozităţi despre multele izvoare minerale din Maramureş, care din păcate, sunt cam uitate de toată lumea.
Ştiaţi că în Maramureş sunt peste 100 de izvoare minerale, care situează judeţul nostru pe locul întâi din Romania la acest capitol? Izvoarele cu conţinut de fier sau de sulf din Ţara Lăpuşului, care odată erau „mină de aur” pentru Maramureş, zac acum în paragina din cauza unor certuri între localnici şi autorităţile locale. La Stoiceni (în zona Targu Lăpuş), izvorul de apă cu minerale atrase inclusiv organizarea unui festival de folclor. Astăzi, locul este închis. Un alt loc este izvorul pulsatil de la Poiana Botizii, o zonă superbă, la fiecare 8 minute, apa începe să fiarbă şi se revarsă ca un gheizer. Insă ca să ajungi acolo, trebuie să parcurgi aproape 10 km, aşa că şi acest izvor este o minune uitată..
Izvorul mineral de la "Groapele Chiuzbaii"
Godja Andrada - clasa XI H